Αρακάς λαδερός- Green peas the traditional Greek way
Όταν πρωτοξεκίνησα να τρώω vegan το πρώτο πράγμα που με απασχόλησε ήταν τι ελληνικές συνταγές θα βρω να μαγειρεύω, καθώς οι Έλληνες είναι ένας λαός κρεατοφάγων. Μόλις όμως άρχισα να το σκέφτομαι καλύτερα, διαπίστωσα ότι οι Έλληνες γίναμε ένας λαός κρεατοφάγων όμως η βάση της κουζίνας μας είναι vegan και μάλιστα πολύ νόστιμα vegan πιάτα. Έτσι αποφάσισα σήμερα να δημοσιεύσω ένα από τα αγαπημένα μου λαδερά πιάτα, τον ταπεινό πλην όμως πεντανόστιμο αρακά. Η συνταγή μπορεί να είναι πολύ απλή και με λίγα συστατικά, έχει όμως μερικά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο.
ΜΥΣΤΙΚΟ #1
Ο αρακάς θέλει οπωσδήποτε άνηθο, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Σ' αυτό δεν κάνω πίσω. Όσο σωστά και νόστιμα κι αν μαγειρευτεί το φαγητό εάν δεν βάλουμε άνηθο θα είναι ημιτελές.
ΜΥΣΤΙΚΟ #2
Πρέπει να μαγειρευτεί ο αρακάς ΣΩΣΤΑ. Ένα από τα λάθη που έκαναν οι μαμάδες μας και μας έκαναν να μισήσουμε υπέροχα φαγητά όπως φακές, αρακά, μπάμιες ήταν ότι τα μαγείρευαν πάρα πολύ. Είχαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φαγητά πρέπει να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά και πολύ ώρα για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια. Έτσι, τα υπέροχα λαχανικά της ελληνικής γης έχαναν τον χαρακτήρα τους και την ξεχωριστή τους γεύση. Τώρα, πίσω στον αρακά... Ο αρακάς λοιπόν είναι το πιο ευαίσθητο λαχανικό και γι' αυτό χρειάζεται ελάχιστο μαγείρεμα. Αν παραμαγειρευτεί χάνει το ζωηρό έντονο χρώμα του και το σχήμα του. Επομένως, προσέχουμε το χρόνο μαγειρέματος.
ΜΥΣΤΙΚΟ #3
Στη συνταγή αυτή ο αρακάς είναι με σάλτσα ντομάτας. Αυτό σημαίνει πως η σάλτσα ντομάτας τον συνοδεύει. Ούτε υπερκαλύπτει την γεύση του, ούτε είναι ανύπαρκτη. Υπάρχει εκεί τόσο-όσο. Και φυσικά δε κολυμπάει στο λάδι. Είπαμε ο αρακάς είναι ο κυρίαρχος και όλα τα άλλα συνοδευτικά.
Έχοντας λοιπόν αναφέρει και τα μικρά μου μυστικά προχωράμε στην εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα.
Εν αρχή ήν το λάδι. Αγνό, βιολογικό, έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Το καλό ελαιόλαδο είναι η μισή συνταγή. Από την Καλαμάτα, από την Κρήτη, από την Μυτιλήνη, από την Λακωνία δεν έχει σημασία (ό,τι έχει συνηθίσει κανείς, αυτό του φαίνεται και πιο νόστιμο), σημασία έχει η ποιότητα του λαδιού. Γνωρίζω βέβαια πως το καλό και ποιοτικό ελαιόλαδο είναι ακριβό και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες, θεωρώ όμως πως το ελαιόλαδο είναι βασικό στην κουζίνα και πρέπει να επενδύσουμε σε κάποιο ποιοτικό. Λοιπόν συνεχίζω... Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις πατάτες που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες, όχι τεράστια κομμάτια και τις σοτάρουμε κι αυτές με το κρεμμύδι να πάρουν γεύση.
Επόμενο βήμα, προσθέτουμε το καρότο που είναι κομμένο σε ροδέλες να σοταριστεί κι αυτό και να ανταλλάξει γεύσεις με τις πατάτες και το κρεμμύδι.
Στην παρέα έρχεται και η ντομάτα. Τώρα η επιλογή ανάμεσα σε φρέσκια ντομάτα και έτοιμη σάλτσα ντομάτας είναι καθαρά δική σας αλλά και της εποχής. Επεξηγώ... Ο φρέσκος αρακάς όπως ξέρουμε είναι ανοιξιάτικο λαχανικό. Θα ήταν κρίμα να δίναμε 5 και 6 ευρώ για να αγοράσουμε φρέσκο αρακά και να βάζαμε έτοιμη ντομάτα. Επίσης, θα ήταν το λιγότερο κουτό να μη χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα εάν το φτιάξουμε το καλοκαίρι, που ως γνωστόν είναι η εποχή της ντομάτας. Όπως και να έχει όμως η επιλογή είναι δική σας. Αφήνουμε, λοιπόν, την φρέσκια ντομάτα να βγάλει τους χυμούς της και συμπληρώνουμε περίπου 250ml νερό (με φειδώ το νερό γιατί θα βγάλει μετά υγρά και ο αρακάς) και αφήνουμε να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα (να μαλακώσουν κατά το ήμισυ, όχι να μαγειρευτούν τελείως γιατί έπεται και ο αρακάς). Υπολογίζω γύρω στα 15-20min μαγείρεμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε να μαγειρευτεί ακόμη 15min. Ανάλογα με το πόσα υγρά έχει η κατσαρόλα μέσα, προσθέτουμε ή όχι νερό, προσεχτικά. (δεν φτιάχνουμε σούπα). Τέλος, ο αρακάς πρέπει να είναι μαγειρεμένος αλλά να κρατάει ακόμη, καθώς θα συνεχιστεί το μαγείρεμα και αφού σβήσει η φωτιά.
Σ' αυτό το σημείο ρίχνουμε τον άνηθο που τον έχουμε ψιλοκόψει, βάζουμε αλάτι και πιπέρι αφήνουμε 2-3min να μαγειρευτούν όλα μαζί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τον άνηθο και γενικά όλα τα μυρωδικά τα προσθέτουμε στο τέλος και τα μαγειρεύουμε ελάχιστα για να κρατάνε ζωντανές τις γεύσεις και το χρώμα τους.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο, καθώς ως λαδερό πιάτο τρώγεται άνετα πέντε λεπτά αφού το βγάλουμε από το ψυγείο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1kg αρακά (κατεψυγμένος ή και φρέσκος)
1-2 πατάτες
1-2 καρότα σε ροδέλες
1-2 φρέσκιες ντομάτες κομμένα σε κύβους (ή 250ml χυμό ντομάτας)
1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
100ml ελαιόλαδο
νερό (από 200-300ml)
αλάτι, πιπέρι
ENGLISH
When I first started eating vegan, the first thing that bothered me was what kind of Greek recipes I could cook, as the Greeks are a meat-eating people. But as soon as I started to think about it better, I found that the Greeks became a meat-eating people, but the basis of our cuisine is vegan and we have indeed very delicious vegan dishes. So I decided today to publish one of my favorite traditional dishes, the humble but delicious green peas. The recipe can be very simple and with few ingredients, but it has some secrets that take off the dish.
SECRET # 1
Peas make the perfect combination with dill, PERIOD. No matter how well and delicious you cook this dish if you do not add dill it will be incomplete.
SECRET # 2
Peas should be cooked correctly. One of the mistakes made by our mums that made us hate delicious dishes such as lentils, peas, okras was that they cooked them too much. They had the wrong impression that food should be cooked on high heat and for long time in order to kill any bacteria. Thus, the wonderful vegetables of the Greek land lost their character and their special taste. Now, back to the peas ... Pea is the most fragile vegetable and that is why it requires little cooking time. If cooked too much, it loses its vivid bright color and shape. Therefore, we must always pay extra attention to cooking time.
SECRET # 3
In this recipe the peas are with tomato sauce. This means that the tomato sauce accompanies it. Neither does it covers its taste, nor is it non-existent. There is just enough. And of course the peas should not swim inside an oil pond. As we have already said the peas are the star and all the other have supportive roles.
After revealing all my little secrets, we proceed to the recipe step by step.
In the beginning was the oil. Pure, organic, extra virgin Greek olive oil. Good olive oil is half the recipe. I know, of course, that good and quality olive oil is too expensive and because of the economic crisis, the priorities have changed, but I think olive oil is the key ingredient to any kitchen and we need to invest in a good quality one. Well, I continue ... We sauté the finely chopped onion until it's softer and translucent.
Afterwards, we add the potatoes that have been cut in not very big pieces, and we also sauté them with the onions for a few minutes.
Next step, add carrot slices to sauté them with potatoes and onions in order to mix their flavors.
Then comes the tomato. Now the choice between fresh tomatoes and canned tomato sauce is purely yours but... Fresh peas are as we know a spring vegetable. It would be a pity to pay 5-6 euros/kg to buy fresh peas and then ruined it by adding canned tomato sauce. Also, it would be at least crazy not to use fresh tomatoes if we make this recipe during the summer, when the tomatoes are in season. However, whatever the choice, it's up to you. So, we add the tomato dices (or sauce) and add about 250ml of water (be a little careful with water, because peas also have their own juices) and let the potatoes and carrots cook until soften (softened in half, not cook completely, because they will be cook with peas as well). I estimate about 15-20 minutes of cooking.
Then we add the peas and cook for another 15min. Depending on how much juices are inside the pot, add or not water, carefully (do not make soup). Finally, the peas must be cooked but still remain tender, cause cooking will continue even after you switch off the gas.
At this point, we add the dill that has been finely minced, salt and pepper and let 2-3 minutes to cook all together and remove the pot from the fire. The dill and generally all the herbs must be added the last 2-3min and cook them just a little in order to keep their flavors and colors vivid.
Finally, we serve the food warm or even cold, since it can be easily eaten 5-6min after you take it off the fridge especially during summer.
INGREDIENTS
1kg peas (either frozen or fresh)
1-2 potatoes
1-2 sliced carrots
1-2 tomatoes in dices (or alternative 250ml concentrated tomato juice)
1 handful of finely chopped dill
100ml organic olive oil
water (200-300ml)
salt, pepper
ΜΥΣΤΙΚΟ #1
Ο αρακάς θέλει οπωσδήποτε άνηθο, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Σ' αυτό δεν κάνω πίσω. Όσο σωστά και νόστιμα κι αν μαγειρευτεί το φαγητό εάν δεν βάλουμε άνηθο θα είναι ημιτελές.
ΜΥΣΤΙΚΟ #2
Πρέπει να μαγειρευτεί ο αρακάς ΣΩΣΤΑ. Ένα από τα λάθη που έκαναν οι μαμάδες μας και μας έκαναν να μισήσουμε υπέροχα φαγητά όπως φακές, αρακά, μπάμιες ήταν ότι τα μαγείρευαν πάρα πολύ. Είχαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φαγητά πρέπει να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά και πολύ ώρα για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια. Έτσι, τα υπέροχα λαχανικά της ελληνικής γης έχαναν τον χαρακτήρα τους και την ξεχωριστή τους γεύση. Τώρα, πίσω στον αρακά... Ο αρακάς λοιπόν είναι το πιο ευαίσθητο λαχανικό και γι' αυτό χρειάζεται ελάχιστο μαγείρεμα. Αν παραμαγειρευτεί χάνει το ζωηρό έντονο χρώμα του και το σχήμα του. Επομένως, προσέχουμε το χρόνο μαγειρέματος.
ΜΥΣΤΙΚΟ #3
Στη συνταγή αυτή ο αρακάς είναι με σάλτσα ντομάτας. Αυτό σημαίνει πως η σάλτσα ντομάτας τον συνοδεύει. Ούτε υπερκαλύπτει την γεύση του, ούτε είναι ανύπαρκτη. Υπάρχει εκεί τόσο-όσο. Και φυσικά δε κολυμπάει στο λάδι. Είπαμε ο αρακάς είναι ο κυρίαρχος και όλα τα άλλα συνοδευτικά.
Έχοντας λοιπόν αναφέρει και τα μικρά μου μυστικά προχωράμε στην εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα.
Εν αρχή ήν το λάδι. Αγνό, βιολογικό, έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Το καλό ελαιόλαδο είναι η μισή συνταγή. Από την Καλαμάτα, από την Κρήτη, από την Μυτιλήνη, από την Λακωνία δεν έχει σημασία (ό,τι έχει συνηθίσει κανείς, αυτό του φαίνεται και πιο νόστιμο), σημασία έχει η ποιότητα του λαδιού. Γνωρίζω βέβαια πως το καλό και ποιοτικό ελαιόλαδο είναι ακριβό και λόγω οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες, θεωρώ όμως πως το ελαιόλαδο είναι βασικό στην κουζίνα και πρέπει να επενδύσουμε σε κάποιο ποιοτικό. Λοιπόν συνεχίζω... Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις πατάτες που τις έχουμε κόψει κυδωνάτες, όχι τεράστια κομμάτια και τις σοτάρουμε κι αυτές με το κρεμμύδι να πάρουν γεύση.
Επόμενο βήμα, προσθέτουμε το καρότο που είναι κομμένο σε ροδέλες να σοταριστεί κι αυτό και να ανταλλάξει γεύσεις με τις πατάτες και το κρεμμύδι.
Στην παρέα έρχεται και η ντομάτα. Τώρα η επιλογή ανάμεσα σε φρέσκια ντομάτα και έτοιμη σάλτσα ντομάτας είναι καθαρά δική σας αλλά και της εποχής. Επεξηγώ... Ο φρέσκος αρακάς όπως ξέρουμε είναι ανοιξιάτικο λαχανικό. Θα ήταν κρίμα να δίναμε 5 και 6 ευρώ για να αγοράσουμε φρέσκο αρακά και να βάζαμε έτοιμη ντομάτα. Επίσης, θα ήταν το λιγότερο κουτό να μη χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα εάν το φτιάξουμε το καλοκαίρι, που ως γνωστόν είναι η εποχή της ντομάτας. Όπως και να έχει όμως η επιλογή είναι δική σας. Αφήνουμε, λοιπόν, την φρέσκια ντομάτα να βγάλει τους χυμούς της και συμπληρώνουμε περίπου 250ml νερό (με φειδώ το νερό γιατί θα βγάλει μετά υγρά και ο αρακάς) και αφήνουμε να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα (να μαλακώσουν κατά το ήμισυ, όχι να μαγειρευτούν τελείως γιατί έπεται και ο αρακάς). Υπολογίζω γύρω στα 15-20min μαγείρεμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και αφήνουμε να μαγειρευτεί ακόμη 15min. Ανάλογα με το πόσα υγρά έχει η κατσαρόλα μέσα, προσθέτουμε ή όχι νερό, προσεχτικά. (δεν φτιάχνουμε σούπα). Τέλος, ο αρακάς πρέπει να είναι μαγειρεμένος αλλά να κρατάει ακόμη, καθώς θα συνεχιστεί το μαγείρεμα και αφού σβήσει η φωτιά.
Σ' αυτό το σημείο ρίχνουμε τον άνηθο που τον έχουμε ψιλοκόψει, βάζουμε αλάτι και πιπέρι αφήνουμε 2-3min να μαγειρευτούν όλα μαζί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τον άνηθο και γενικά όλα τα μυρωδικά τα προσθέτουμε στο τέλος και τα μαγειρεύουμε ελάχιστα για να κρατάνε ζωντανές τις γεύσεις και το χρώμα τους.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο, καθώς ως λαδερό πιάτο τρώγεται άνετα πέντε λεπτά αφού το βγάλουμε από το ψυγείο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1kg αρακά (κατεψυγμένος ή και φρέσκος)
1-2 πατάτες
1-2 καρότα σε ροδέλες
1-2 φρέσκιες ντομάτες κομμένα σε κύβους (ή 250ml χυμό ντομάτας)
1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
100ml ελαιόλαδο
νερό (από 200-300ml)
αλάτι, πιπέρι
ENGLISH
When I first started eating vegan, the first thing that bothered me was what kind of Greek recipes I could cook, as the Greeks are a meat-eating people. But as soon as I started to think about it better, I found that the Greeks became a meat-eating people, but the basis of our cuisine is vegan and we have indeed very delicious vegan dishes. So I decided today to publish one of my favorite traditional dishes, the humble but delicious green peas. The recipe can be very simple and with few ingredients, but it has some secrets that take off the dish.
SECRET # 1
Peas make the perfect combination with dill, PERIOD. No matter how well and delicious you cook this dish if you do not add dill it will be incomplete.
SECRET # 2
Peas should be cooked correctly. One of the mistakes made by our mums that made us hate delicious dishes such as lentils, peas, okras was that they cooked them too much. They had the wrong impression that food should be cooked on high heat and for long time in order to kill any bacteria. Thus, the wonderful vegetables of the Greek land lost their character and their special taste. Now, back to the peas ... Pea is the most fragile vegetable and that is why it requires little cooking time. If cooked too much, it loses its vivid bright color and shape. Therefore, we must always pay extra attention to cooking time.
SECRET # 3
In this recipe the peas are with tomato sauce. This means that the tomato sauce accompanies it. Neither does it covers its taste, nor is it non-existent. There is just enough. And of course the peas should not swim inside an oil pond. As we have already said the peas are the star and all the other have supportive roles.
After revealing all my little secrets, we proceed to the recipe step by step.
In the beginning was the oil. Pure, organic, extra virgin Greek olive oil. Good olive oil is half the recipe. I know, of course, that good and quality olive oil is too expensive and because of the economic crisis, the priorities have changed, but I think olive oil is the key ingredient to any kitchen and we need to invest in a good quality one. Well, I continue ... We sauté the finely chopped onion until it's softer and translucent.
Afterwards, we add the potatoes that have been cut in not very big pieces, and we also sauté them with the onions for a few minutes.
Next step, add carrot slices to sauté them with potatoes and onions in order to mix their flavors.
Then comes the tomato. Now the choice between fresh tomatoes and canned tomato sauce is purely yours but... Fresh peas are as we know a spring vegetable. It would be a pity to pay 5-6 euros/kg to buy fresh peas and then ruined it by adding canned tomato sauce. Also, it would be at least crazy not to use fresh tomatoes if we make this recipe during the summer, when the tomatoes are in season. However, whatever the choice, it's up to you. So, we add the tomato dices (or sauce) and add about 250ml of water (be a little careful with water, because peas also have their own juices) and let the potatoes and carrots cook until soften (softened in half, not cook completely, because they will be cook with peas as well). I estimate about 15-20 minutes of cooking.
Then we add the peas and cook for another 15min. Depending on how much juices are inside the pot, add or not water, carefully (do not make soup). Finally, the peas must be cooked but still remain tender, cause cooking will continue even after you switch off the gas.
At this point, we add the dill that has been finely minced, salt and pepper and let 2-3 minutes to cook all together and remove the pot from the fire. The dill and generally all the herbs must be added the last 2-3min and cook them just a little in order to keep their flavors and colors vivid.
Finally, we serve the food warm or even cold, since it can be easily eaten 5-6min after you take it off the fridge especially during summer.
INGREDIENTS
1kg peas (either frozen or fresh)
1-2 potatoes
1-2 sliced carrots
1-2 tomatoes in dices (or alternative 250ml concentrated tomato juice)
1 handful of finely chopped dill
100ml organic olive oil
water (200-300ml)
salt, pepper
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου