Κρακεράκια με σπόρους chia- Chia seed crackers
Μερικές φορές θέλεις να φας κάτι γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό. Κάτι που
μπορείς να το πάρεις μαζί σου αν δεν προλάβεις να φας πρωινό ή σαν σνακ στη
δουλειά ή σαν πρόχειρο σνακ να προσφέρεις στους φίλους σου όταν μαζεύεστε σπίτι
για βραδιές ταινίας ή αθλητικές βραδιές. Αυτό το κάτι είναι τα κρακεράκια και
έχω την πιο νόστιμη συνταγή παρακάτω.
ΥΛΙΚΑ
4 κ.σ. σπόροι chia
2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
2 κ.σ. πίτουρο βρώμης
1/2 φλ. τριμμένο αμύγδαλο ή οποιοδήποτε άλλο ξερό καρπό
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό (για το μούλιασμα των σπόρων chia)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ENGLISH
Sometimes you just want to eat something fast, delicious and healthy. Something you can get with you if you don't have time for breakfast or to snack at work or as a snack to offer to your friends when you organize movie or sports nights. That something is a cracker and I have the most delicious and easy recipe right below.
INGREDIENTS
4 tbs chia seeds
2 tbs ground flaxseeds
2 tbs. rolled oats
1/2 cup grounded almonds or any type of nuts you like
1 pinch of salt
2 tbs olive oil
1/2 cup water (for soaking the chia seeds)
HOW TO
We begin by soaking the chia seeds for an hour until they absorb all the water. Then we put the flaxseeds in a bowl and add the rolled oats. We then add the grounded almonds, a pinch of salt and the olive oil. Finally, we add the chia seeds and stir the mixture. We place a wax paper on the kitchen counter, place the mixture and another wax paper on top, then using a rolling pin we roll out the mixture until it is about 2-3 mm thin and we put it in a tray. We try, using a knife, to make it as square as possible and finally we bake them in a preheated oven at 150 ° C for 15-20 minutes until they become crispy (we constantly control the middle cracker because it always keeps its moisture). We remove the tray from the oven, let it cool and then we store them in an airtight container that way you can reserve them for 10-15 days. Crackers are an easy solution as you can have them in a jar and use them as croutons in salads, as a snack with tomato and avocado or even in place of bread.
ΥΛΙΚΑ
4 κ.σ. σπόροι chia
2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
2 κ.σ. πίτουρο βρώμης
1/2 φλ. τριμμένο αμύγδαλο ή οποιοδήποτε άλλο ξερό καρπό
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό (για το μούλιασμα των σπόρων chia)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε μουλιάζοντας τους σπόρους chia για μία ώρα μέχρι να απορροφήσουν το νερό.
- Στη συνέχεια βάζουμε σ' ένα μπολ τους λιναρόσπορους, κοπανισμένους όχι ολόκληρους, (είτε αγοράζουμε θρυμματισμένους είτε τους χτυπάμε στο μούλτι).
- Έπειτα προσθέτουμε το πίτουρο βρώμης, το τριμμένο αμύγδαλο και μια πρέζα αλάτι.
- Απλώνουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε το μείγμα και από πάνω άλλη μία λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός πλάστη απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας μέχρι να γίνει περίπου 2-3mm λεπτό και το τοποθετούμε σε ένα ταψι.
- Προσπαθούμε, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, να φτιάξουμε το σχήμα του και να το κάνουμε όσο πιο τετράγωνο γίνεται και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κρακεράκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά (ελέγχουμε συνεχώς το μεσαίο κράκερ γιατί αυτό πάντα "κρατάει").
- Βγάζουμε το ταψί απ΄τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, όπου διατηρούνται 10-15 μέρες.Τα κρακεράκια αυτά είναι μια εύκολη λύση καθώς μπορούμε να τα έχουμε αποθηκευμένα σ΄ένα βάζο και να χρησιμοποιούμε σαν κρουτόν στις σαλάτες μας, σαν σνακ με ντομάτα και αβοκάντο ή ακόμα και στη θέση του ψωμιού.
Sometimes you just want to eat something fast, delicious and healthy. Something you can get with you if you don't have time for breakfast or to snack at work or as a snack to offer to your friends when you organize movie or sports nights. That something is a cracker and I have the most delicious and easy recipe right below.
INGREDIENTS
4 tbs chia seeds
2 tbs ground flaxseeds
2 tbs. rolled oats
1/2 cup grounded almonds or any type of nuts you like
1 pinch of salt
2 tbs olive oil
1/2 cup water (for soaking the chia seeds)
HOW TO
We begin by soaking the chia seeds for an hour until they absorb all the water. Then we put the flaxseeds in a bowl and add the rolled oats. We then add the grounded almonds, a pinch of salt and the olive oil. Finally, we add the chia seeds and stir the mixture. We place a wax paper on the kitchen counter, place the mixture and another wax paper on top, then using a rolling pin we roll out the mixture until it is about 2-3 mm thin and we put it in a tray. We try, using a knife, to make it as square as possible and finally we bake them in a preheated oven at 150 ° C for 15-20 minutes until they become crispy (we constantly control the middle cracker because it always keeps its moisture). We remove the tray from the oven, let it cool and then we store them in an airtight container that way you can reserve them for 10-15 days. Crackers are an easy solution as you can have them in a jar and use them as croutons in salads, as a snack with tomato and avocado or even in place of bread.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου