Κουνουπίδι γιαχνί- Braised cauliflower
Ας το παραδεχτούμε όλοι μας, υπάρχουν φορές που το να βρεις τι να μαγειρέψεις είναι πρόβλημα και το να κλειστείς σε μια κουζίνα μαγειρεύοντας, βασανιστήριο. Το μόνο που θες είναι ένα μαγικό ραβδάκι και σε μισή ώρα να είναι έτοιμο το φαγητό χωρίς να κουραστείς. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή (όπως είναι και η πλειοψηφία των παραδοσιακών συνταγών της ελληνικής κουζίνας) με βάση ένα υλικό που συνήθως το τρώμε μόνο βραστό, το ταπεινό πλην όμως νοστιμότατο κουνουπίδι.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κουνουπίδι
2 μέτρια κρεμμύδια
2-3 μέτρια καρότα
2 μέτριες πατάτες
2 δαφνόφυλλα
500 γραμμ. ντοματοχυμό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε πλένοντας πολύ καλά το κουνουπίδι και καθαρίζοντας το από τυχόν χτυπήματα που μπορεί να έχει.
Μετά το κόβουμε σε μπουκετάκια προσέχοντας να είναι όλα σχεδόν το ίδιο μέγεθος.
Ταυτόχρονα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πατάτες και τα ψιλοκόβουμε. Προσέχουμε τα καρότα να είναι λεπτοκομμένα και οι πατάτες σε μικρά κομμάτια για να έχουν όλα τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος.
Έπειτα βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι για να το σοτάρουμε.
Μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε τα καρότα, τη δάφνη και τις πατάτες και τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα να τσιγαριστούν κι αυτά και μετά ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και περιμένουμε να πάρουν μία βράση.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κουνουπίδι και τον κουρκουμά και μαζί ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το φαγητό και το αφήνουμε να ξαναπάρει μία βράση.
Μόλις πάρει το φαγητό τη βράση, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά και με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 20-30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το κουνουπίδι να μαλακώνει.
Αυτό ήταν! Έτοιμο το μεσημεριανό με μόλις 10 υλικά, μέσα σε 45 λεπτά χρησιμοποιώντας υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας και φυσικά το κουνουπίδι.
Tip: 'Oταν αρχίσει να μαλακώνει το κουνουπίδι δεν το ανακατεύουμε γιατί θα αρχίσει να διαλύεται και να λιώνει, αν χρειαστεί κουνάμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα.
ENGLISH
Let's all admit it! There are times when finding what to cook is a real headache and spending your whole day in a kitchen, is just not an acceptable solution. All you wish for is a magic wand and your family's next meal prepped in just an hour. The following recipe is an easy, quick and healthy recipe (as is the majority of the traditional greek recipes) using an ingredient that we usually eat only boiled as a salad, the humble yet delicious cauliflower.
INGREDIENTS
2 kgrs cauliflower
2 medium onions
2-3 medium carrots
2 medium potatoes
2 bay leaves
500 grams tomato juice (canned or fresh)
1/2 cup of olive oil
1/2 tsp turmeric (optional)
salt, pepper
water
HOW TO
We start by washing the cauliflower extremely well and cut off any black spots it may has.
Then we cut it into florets, making sure they are almost about the same size. At the same time, we finely chop the onions, and make sure that the carrots and the potatoes are all cut in small pieces, so that all the vegetables have the same cooking time.
Then, we add the olive oil in a saucepan and saute the onions.HOW TO
We start by washing the cauliflower extremely well and cut off any black spots it may has.
Then we cut it into florets, making sure they are almost about the same size. At the same time, we finely chop the onions, and make sure that the carrots and the potatoes are all cut in small pieces, so that all the vegetables have the same cooking time.
After a minute we add the carrots, the bay leaves and the potatoes and leave them for 20 seconds to saute them as well and then we add the tomato juice and wait until they start boiling.
Next, we add the cauliflower florets, the turmeric and then enough water to cover them and wait until it starts boiling again.
As soon as the juices start boiling, we add salt and pepper, turn the heat to low-medium and let our food simmer, without the lid on, for 20-30 minutes or until the cauliflower begins to soften. That's it! The meal is ready with just 10 ingredients, within 45 minutes, using ingredients we all have in our kitchen and of course the cauliflower in an entire different recipe.
Tip: When the cauliflower starts to soften, we stop stirring it because it will start to dissolve and melt, if necessary, we gently shake the pot in circular moves.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου