Ιμάμ μπαϊλντί-Imam baildi

         
Αυτή η συνταγή είναι μια από τις αγαπημένες μου για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι (η αγαπημένη μου εποχή) και δεύτερον γιατί κρύβει πίσω της μία ιστορία και δεν είναι απλά η έμπνευση κάποιου μάγειρα. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, η αλήθεια είναι αυτή, αλλά είναι πεντανόστιμο ιδίως για εμάς τους λάτρεις της μελιτζάνας.
Πίσω στην ιστορία που κρύβει αυτό το φαγητό τώρα. Καταρχάς το πιάτο αυτό έχει τούρκικες ρίζες, όπως φανερώνει και το όνομά του, όμως απαντάται σε πολλούς λαούς της ανατολικής Μεσογείου με διάφορες παραλλαγές. Το όνομά του σημαίνει "ο ιμάμης λιποθύμησε" και έχω ακούσει τρεις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του.
Η πρώτη, η πιο απλή, αναφέρει πως ο Ιμάμης ζήτησε από τον μάγειρά του να του φτιάξει ένα διαφορετικό πιάτο γιατί είχε βαρεθεί να τρώει συνέχεια τα ίδια. Ο μάγειρας τότε σκέφτηκε να "παντρέψει τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια, το σκόρδα και τις ντομάτες, υλικά που λατρεύουν οι ανατολίτες και voila! Το δοκίμασε ο ιμάμης και από την πολύ νοστιμιά, λιποθύμησε.
Η δεύτερη εκδοχή λέει πως ο Ιμάμης νήστευε, καθώς ήταν Ραμαζάνι και ανέβηκε στο μιναρέ για να ψάλλει. Εκεί όμως μια υπέροχη μυρωδιά του χάιδεψε τα ρουθούνια (προφανώς κάποια μη μουσουλμάνα νοικοκυρά είχε φτιάξει αυτό το πιάτο) και μόλις το μύρισε λιποθύμησε και έπεσε από τον μιναρέ.
Η τρίτη και αγαπημένη μου εκδοχή είναι αυτή που λέει πως ένας Ιμάμης παντρεύτηκε την κόρη ενός πολύ πλούσιου εμπόρου ο οποίος για προίκα του έδωσε 12 κιούπια ελαιόλαδο. Το πρώτο βράδυ λοιπόν η νιόπαντρη νοικοκυρά μαγείρεψε στον σύζυγό της αυτό το πιάτο και ο Ιμάμης ξετρελάθηκε και της ζήτησε να του το φτιάξει και το επόμενο βράδυ κι έπειτα και το μεθεπόμενο. Η σύζυγος του το μαγείρευε λοιπόν για 12 συνεχόμενες ημέρες, ώσπου την 13η εμφανίστηκε μπροστά του με άδεια χέρια. Όταν αυτός τη ρώτησε γιατί δεν του είχε μαγειρέψει τις μελιτζάνες, αυτή του απάντησε πως είχε τελειώσει το λάδι και στη συνέχεια ο Ιμάμης λιποθύμησε. Θέλω να πιστεύω από τη στενοχώρια του που δεν του είχε φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό και όχι από την τσιγκουνιά του που είχε εξαντληθεί όλη η προίκα που είχε πάρει.
Αυτά τα ολίγα για την ιστορία, ακολουθεί βήμα βήμα η εκτέλεση της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ
8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
300 γραμμ. κρεμμύδι κομμένο σε μέτριες φέτες (3 μέτρια κρεμμύδια)
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
300 γραμμ. ντομάτα πολτοποιημένη
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
200ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ξεκινάμε χαράζοντας τις μελιτζάνες κάνοντας δύο-τρεις χαρακιές, ξεκινώντας δύο εκατοστά από την αρχή της μελιτζάνας και τελειώνοντας δύο εκατοστά πριν το τέλος της, γιατί πρώτον θέλουμε μ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε "τσέπες" για να μπει η γέμιση και δεύτερον, γιατί θέλουμε να ψηθούν πιο γρήγορα. Επομένως, τις πλένουμε πολύ καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και έπειτα τις χαράζουμε.


  •  Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες σ' ένα ταψί, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να τις βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 200oC μέχρι να μαραθούν και να μπορούμε να δημιουργήσουμε τις "τσέπες" εύκολα.
  • Παράλληλα με τις μελιτζάνες που ψήνονται στον φούρνο, εμείς θα φτιάχνουμε την γέμιση. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα 3 μέτρια κρεμμύδια που τα έχουμε κόψει σε μέτριες φέτες και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  •  Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μετά από 15 περίπου λεπτά όπου τα κρεμμύδια θα έχουν καραμελώσει, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας όπου βράζουμε για 5 λεπτά. 
  • Τέλος, σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε 4-5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει.
  • Αφού έχουν ψηθεί και οι μελιτζάνες και έχουμε ολοκληρώσει με την γέμιση, ξεκινάμε την τελική φάση του φαγητού. Με ένα μικρό πιρούνι ανοίγουμε τις "τσέπες" και τις γεμίσουμε με τα κρεμμύδια. Οι μελιτζάνες μας πρέπει να ξεχειλίζουν από γέμιση και όση περισσέψει την περιχύνουμε στο ταψί.
  • Τέλος, ψήνουμε για 15-20 λεπτά το φαγητό μας στους 180oC, αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.





Συμβουλή
: Την επόμενη ημέρα το φαγητό αυτό είναι ακόμη πιο νόστιμο, καθώς τα υλικά έχουν ανταλλάξει γεύσεις. Επίσης, αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω για περισσότερη φρεσκάδα.

ENGLISH
This recipe is one of my all time favorite because it reminds me of summer and of course due to the story behind this particular dish. First things first, imam baildi is not a 20-minute recipe. However it is DELICIOUS, especially for us eggplant lovers.
Now back to the love story. This dish is Turkish, however you can find it in many Mediterranean countries in different variations. Imam baildi means the imam (the title of a worship leader of a mosque) has fainted and there are 3 different stories behind its name.
The first one says that the imam asked his cook to make him something that he has never tasted before. The cook then thought about combining eggplants, garlic, tomatoes and onions, ingredients that all the middle easterns adore and voila! The dish was so delicious that once the imam tasted it, he fainted.
Second version says that the imam was fasting because it was the Ramadan. As he was on the top of the minaret (tower of a mosque) in order to start chanting, the scent of something delicious tickled his nose (probably a non Muslim housewife, who was not fasting, was cooking). So the imam fainted and fell off the minaret.
The third one is my favorite version. Well, in that story, the imam married the daughter of a very wealthy trader and as a dowry he offered his son-in-law 12 large pots of olive oil. The first night, the newly-wed housewife, in order to please her husband, made him that dish. The imam tasted it and loved it, so he asked his wife to make it again the following night. So she did. The imam could not get enough of it so he ate that dish for 12 nights in a row. However, the 13th night his wife appeared in front of him with empty hands. When he asked her where is the eggplant dish, she told him that she had run out of olive oil (since the dish requires a lot of oil). When the man realized that she had used all her dowry he fainted (olive oil was equal to gold at that times and 12 large pots were a fortune). 
Enough with the stories, back to the recipe. 

INGREDIENTS
8 medium-sized eggplants
300 gr. onion cut in medium sized slices (you will need approximately 3 medium onions)
3-4 garlic cloves finely chopped
300 gr tomato juice (use the blender to make not the canned)
1 handful of finely chopped parsley
200ml olive oil
salt, pepper


HOW TO
  • We start by cutting the eggplants trying to make 2-3 slices, starting 2cm (1 inch) from the top of the eggplant and stopping 2 cm (1 inch) before its bottom. Firstly, because we wish that way to create "pockets" to put the filling in and secondly because that way we are going to cook them quicker. So, we wash the eggplants thoroughly, remove their stems and then we incise them. 





                                         
                                                    

  •  Then next step is to place the eggplants in a baking pan, then drizzle olive oil over them and grill them for 30 minutes at 200oC  till they are soft enough to create "pockets" easily.
  • While the eggplants are being grilled in the oven, you should start making the stuffing. Saute 3 medium sized onions with 3-4 Tablespoons olive oil till they become translucent.
  •  Then, add finely chopped garlic and after 15 minutes (when the onions would have been caramelized), add the tomato juice add let it boil for about 5 minutes. 
  • Afterwards, turn the heat off and add finely chopped parsley, salt and pepper and let the sauce 4-5 minutes to cool off.
  • Then, after both the eggplants and the stuffing would have been semi-cooked and cooled off, we start "assembling" the dish. Using a small fork (or our fingers) we open the "pockets" and fill them with the onions. The eggplants should be bulged with the stuffing and if there is any sauce left (which will be), pour it in the baking pan.
  • Finally, bake it for about 15-20 minutes at 180oC, let it cool and serve.


         

Tip: This particular dish (as most Mediterranean dishes which are being cooked in olive oil) tastes even better the following day, as all the flavours will have been mixed thoroughly. Last tip, add finely chopped parsley on top, if you wish, for a touch of freshness.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις