Μπάρες δημητριακών-Granola bars

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να πειραματίζομαι με συνταγές για μπάρες δημητριακών. Όλοι τις αγοράζουμε γιατί είναι βολικές, τις βρίσκουμε παντού, αρέσουν σχεδόν σε όλους και φυσικά μας χορταίνουν και μας δίνουν ενέργεια πολύ γρήγορα. Τα αρνητικά τώρα των αγοραστών μπαρών όμως είναι περισσότερα.
Πρώτον οι πιο πολλές που αγοράζουμε στους φούρνους είναι πάρα πολυ σκληρές (σαν παστέλια ομολογώ). Έπειτα, επιλέγουμε τις μπάρες δημητριακών γιατί πιστεύουμεπως είναι υγιεινές έτσι; Λάθος. Σας πληροφορώ ότι οι περισσότερες είναι εξαιρετικά ανθυγιεινές και με υπερβολική ζάχαρη, αλάτι και λίπη. Επίσης, ειναι ψιλοάνοστες, ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να τις επιλέγουμε γιατί θεωρούμε πως είναι υγιεινή λύση αλλά και πάλι δεν θέλουμε να συμβιβαζόμαστε στη γεύση. Τέλος, και κυριότερο είναι πανάκριβες!!! Δεν είναι καιροί να πετάς λεφτά από το παράθυρο.
Έτσι παρακάτω ακολουθεί μία συνταγή για μπάρες δημητριακών πανεύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη, φθηνή (καθώς με τα λεφτά που θα αγόραζες μία, τώρα θα φτιάξεις 6-7 τεμάχια) και φυσικά ξέρεις ακριβώς τι τρως, καθώς θα την έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου.

ΥΛΙΚΑ 
1 φλ. τσαγιού βρώμη
1/4 φλ. τσαγιού λιναρόσπορο κοπανισμένο
1/4 φλ. τσαγιού ηλιόσπορο
1/4 φλ. τσαγιού κολοκυθόσπορο
1/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλα θρυμματισμένα
1/4 φλ. τσαγιού φουντούκια θρυμματισμένα 
1/4 φλ. τσαγιού λάδι καρύδας
10 χουρμάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Βάζουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά χωρίς τους χουρμάδες και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180ο C.
  • Όσο τα δημητριακά είναι στο φούρνο, βγάζουμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μία πάστα. Χρησιμοποίησα βασιλικούς χουρμάδες που είναι μεγάλοι και η σάρκα τους είναι πιο κολλώδης, καθώς αυτή είναι που θα "δέσει" το μείγμα. 
  • Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε το μείγμα από το φούρνο και το ρίχνουμε στο ίδιο μπωλ μαζί με την πάστα από χουρμάδες. Η θερμοκρασία από τα δημητριακά θα μαλακώσει ακόμη περισσότερο τους χουρμάδες και θα μπορέσετε ευκολότερα να τα διαχειριστείτε. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία, ανακατέψετε με τα χέρια σας να ενωθούν πολύ καλά. Την λαδόκολλα που είχατε στρώσει πριν στο ταψί, βάλτε την τώρα σε ένα ορθογώνιο τάπερ ή ό,τι δοχείο έχετε (25 x 16 εκατοστά), ρίξτε το μείγμα και με το χέρι σας πιέστε να γεμίσετε ισόπαχα το τάπερ.
  • Βάλτε το τάπερ στην κατάψυξη το λίγότερο για μία ώρα και στη συνέχεια βάλτε το ορθογώνιο μείγμα που θα έχει ενωθεί, πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Υπολογίστε πού θα κόψετε τις μπάρες (βγαίνουν 6-7 τεμάχια) και με μία αποφασιστική κίνηση κόψτε τες.
  • Τυλίξτε τες με διαφάνεια τροφίμων ή λαδόκολλα και αποθηκεύστε τες στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν. Καλή σας όρεξη!
ENGLISH
A while ago I started experimenting with recipes for granola bars. We all buy them because it's the easiest choice for a snack, we find them everywhere, almost everyone loves them and of course they give us energy instantly. However, the cons of the bars we buy from the local stores are actually more.  First of all, most of the bars are really hard (at least the ones I have tried, feel like I chew pebbles). Furthermore, we choose granola bars as a snack thinking that it is healthy, right? Wrong! For your information, most of them are extremely unhealthy as they contain lots of sugar, fats and salt. In addition, they are also not very tasty, let's face it. We choose them because we think they are healthy but again most of them are far from tasty. Last but not least, they are expensive!!! So below there is a recipe for granola bars that are very easy and very fast to be made, delicious, cheap, since with the money that you would normally buy one bar now you will make 6-7 pieces and of course you know exactly what you eat as you will have make it on your own.

INGREDIENTS
1 cup of rolled oats
1/4 cup shredded flax seeds
1/4 cup raw sunflower seeds
1/4 cup raw pumpkin seeds
1/4 cup shredded raw almonds
1/4 cup shredded raw hazelnuts
1/4 cup coconut oil
10 medjoul dates

HOW TO 
  • Put all the above ingredients , besides the dates, in a bowl and mix them well.
  • Then spread the mixture on a pan with a waxpaper on it and bake it in the oven for 10 minutes at 180o C.
  • While the cereals are in the oven, remove the pit from the dates and process them in a blender until they become like a paste. 
  • After the 10 minutes have passed, remove the mixture from the oven and pour it into the same bowl along with the dates paste. The temperature of the cereals will soften the date-paste even more and you will be able to "massage" them easily. As soon as the temperature drops a bit, blend with your hands to mix everything very well. Place the waxpaper you used on the baking tray, in a rectangular tupperware or any container you have (25 x 16 cm) and pour the mixture, and  press it down using your hands and make sure that has everywhere the same thickness.
  • Put the container in the refrigerator for at least an hour and then put the rectangular mixture on a cutting board and cut 6-7 pieces.
  • Wrap them with a plastic wrap or waxpaper and store them in the fridge until they are consumed. Enjoy!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις