Ωμοφαγικά "μακαρόνια" με σάλτσα ντομάτας - Raw vegan zoodles with tomato sauce

Η συνταγή που θα προτείνω είναι η πρώτη ωμοφαγική που δοκίμασα και μία από τις αγαπημένες μου. Είναι πολύ ελαφριά, με ελάχιστα λιπαρά, πολύ δροσιστική και πολύ νόστιμη. Τώρα, όταν λέω "μακαρόνια" μην περιμένετε να δείτε το κλασικό πιάτο με ζυμαρικά. Καμία σχέση. Για την ακρίβεια αυτό που θα δείτε είναι ένα πιάτο από διάφορα λαχανικά που θα μοιάζουν με spaghetti.  Το λαχανικό που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το κολοκύθι και γι' αυτό και τα εν λόγω ζυμαρικά λέγονται zoodles δηλαδή νούντλς από κολοκύθι (noodles + zucchini-κολοκύθι στα αγγλικά = zoodles) και φτιάχνονται με ένα ειδικό εξάρτημα που λέγεται spiralizer και φτιάχνει σπαγγέτι από κάθε είδους λαχανικό. Οι περισσότεροι από μας φυσικά δεν έχουμε spiralizer σπίτι μας (ευελπιστώ κάποια στιγμή να το θυμηθώ και να αγοράσω) αλλά η δουλειά μας γίνεται μια χαρά και με το peeler (ναι το ξεφλουδιστήρι για τις πατάτες και τα καρότα). Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι (ή το tablet...χαρτί και μολύβι πώς μου 'ρθε τώρα;) και ξεκινήστε.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τα "μακαρόνια":  2-3 μέτρια κολοκύθια

Για τη σάλτσα:  2 μέτριες ντομάτες
                             λιαστές ντομάτες (η ποσότητα κατά βούληση ανάλογα με τα γούστα)
                             1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
                             1 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τα ραντεβού σας)
                             4-5 φύλλα βασιλικό (εναλλακτικά μια χούφτα μαϊντανό)
                             πολύ λίγη αποξηραμένη ρίγανη
                             1-2 κ.σ. ελαιόλαδο


ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Με το peeler φτιάχνουμε λωρίδες από τα κολοκύθια μας και voila έτοιμα τα "μακαρόνια" μας. Για τη σάλτσα τώρα είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπλέντερ και voila έτοιμη η σάλτσα. Για όσους θέλουν την σάλτσα τους πιο πηχτή την περνάνε από ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά, όσοι την θέλουν πιο αραιή περιχύνουν κατευθείαν τα zoodles. Για μεγαλύτερη ποικιλία στην υφή αλλά και στη γεύση μπορείτε να φτιάξετε "μακαρόνια" και από άλλα λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια. γλυκοπατάτα, πορτοκαλί κολοκύθα και παντζάρια. Bon appetite!

ENGLISH
This recipe that I suggest you is the first raw vegan that I tried and one of my favorites. It is very light, low fat, very refreshing and very tasty. Now, when I say "spaghetti" do not expect to see the classic dish with pasta. Not even close. In fact what we see is a dish of various vegetables that resemble spaghetti. The vegetable that is commonly used is zucchini and so that dish is called zoodles, noodles from zucchini (noodles + zucchini = zoodles) and are made with a special accessory called spiralizer and makes spaghetti from any kind of vegetable. Most of us don't have a spiralizer in our kitchen (I hope one of these days to remember and buy one) but you can do it just fine by using a peeler. So grab a paper and a pencil (or a tablet... paper and pencil, where did I remember it) and let's start.




INGREDIENTS


For the zoodles: 2-3 medium zucchini


For the sauce: 2 medium tomatoes
                           sundried tomatoes (quantity depends on how strong you want your sauce)
                           1 large red bell pepper
                           1 clove of garlic (or more or less depending on you)
                           4-5 basil leaves (alternative a handful of parsley)
                           a pinch of dried oregano
                           1-2 tablespoons olive oil

DIRECTIONS


Using the peeler we make zucchini strips and voila  the zoodles are ready. For the sauce now things are a little more complicated. Put all ingredients in a blender and voila sauce is ready! For those who want the sauce more thick you can use a sieve to drain the juices. For more variety in texture and flavor you can make zoodles from other vegetables like carrots, cucumbers. sweet potatoes, pumpkins and beetroots. Bon appetite!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις